Πολλές κατασκευές σύνθετων πλαστικών (grp) είναι απαραίτητο πλέον να γίνονται με τη μέθοδο Vacuum Infusion. Είτε διότι είναι πιο γρήγορες και πιο οικονομικές, είτε διότι απαιτούνται οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές τις οποίες μόνο με αυτή τη μέθοδο μπορούμε να επιτύχουμε. Η μέθοδος Vacuum είναι το αποτέλεσμα της πιέσεως που εφαρμόζεται στην κατασκευή μετά την αφαίρεση του ατμοσφαιρικού αέρα. Συγχρόνως το υπό κατασκευή αντικείμενο αντικείμενο υφίσταται ισχυρή και ομοιόμορφη πίεση, με αποτέλεσμα το υγρό διαποτίσεως (ρητίνη) να διαβρέχει τα ενισχυτικά γρήγορα, ομοιόμορφα χωρίς φυσαλίδες και πλεονάζων υλικό. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε κατασκευές με χαμηλό βάρος, μικρότερο πάχος και υψηλότερες μηχανικές αντοχές απ` ότι εάν κατασκευαζόντουσαν με την κλασσική χειροποίητη μέθοδο (hand lay up). Κάποιες τέτοιες κατασκευές μπορεί να είναι το Hull ή το Deck ενός σκάφους, κάποια υπερκατασκευή, πτερύγια ανεμογεννητριών, αξεσουάρ αυτοκινήτων, ιστιοσανίδες, και πολλά άλλα. Εκτός της άρτιας ποιότητας και των υψηλών προδιαγραφών συγχρόνως με την μέθοδο κενού έχουμε ένα πιο υγιεινό χώρο εργασίας, φιλικό προς το χρήστη και το περιβάλλον. Οι μέθοδοι vacuum και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πλέον πολύ εξελιγμένες τόσο ως προς την τεχνική όσο και ως προς την ποιότητα.
Τα τελικά προϊόντα που παράγονται υπό κενο (vacuum) είναι ασύγκριτα πιο δυνατά, λεπτότερα, ελαφρύτερα και υπερανθεκτικά στο χρόνο και τις ακραίες καταπονήσεις συγκριτικά με τις κοινές κατασκευές.
Η γενικευμένη ορολογία VACUUM INFUSION ουσιαστικά χωρίζεται σε 2 μεθόδους.
ΜΕΘΟΔΟΣ VACUUM
Εδώ εμποτίζουμε ένα-ένα τα υφάσματα μας με ρητίνη με την συνήθη χειροποίητη μέθοδο (Hand lay up), εντός του καλουπιού ή απευθείας επάνω σε μια επιφάνεια την οποία θέλουμε να επενδύσουμε. Αμέσως μετά τοποθετούμε απευθείας επάνω στην τελευταία εξωτερική στρώση τα αναλώσιμα του VACUUM με την σειρά που απεικονίζονται στην παρακάτω εικόνα και με την αντλία κενού αναρουφάμε τον αέρα συμπιέζοντας τα έτσι πάνω στην επιφάνεια του καλουπιού. Περιμένουμε εν συνεχεία να πολυμεριστεί η ρητίνη και μετά αφαιρούμε τραβώντας με τα χέρια όλα τα αναλώσιμα υλικά (vacuum bag, peel ply κ.α.) από την επιφάνεια του προϊόντος. Ακολούθως το προϊόν είναι έτοιμο για ξεκαλούπωμα. Εάν η κατασκευή είναι one-off τότε δεν ξεκαλουπώνουμε.
ΜΕΘΟΔΟΣ VACUUM INFUSION
Τοποθετούμε όλα τα απαιτούμενα υφάσματα (οπλισμός) της κατασκευή εντός του καλουπιού σταθεροποιώντας τα με το ειδικό σπρέυ συγκόλλησης και χωρίς να τα εμποτίσουμε με τη ρητίνη. Εν συνεχεία καθώς ολοκληρωθεί η τοποθέτηση όλου του οπλισμού τοποθετούμε απευθείας επάνω στην τελευταία στρώση, τα αναλώσιμα του Vacuum Infusion όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα ώστε να ξεκινήσουμε εν συνεχεία τη διαδικασία Infusion. Με την αντλία υποπίεσης ή εναλλακτικά ένα κομπρεσέρ αέρος (σε συνδυασμό πάντα με το ειδικό αξεσουάρ αντιστροφής της πίεσης Venturi Airvac 22) ξεκινάμε τη διαδικασία αναρρόφησης του αέρα. Χωρίς να απελευθερώσουμε τις διόδους εισροής ρητίνης περιμένουμε εωσότου όλα τα υφάσματα να συμπιεστούν απόλυτα και να αφαιρεθεί όλος ο αέρας από μέσα τους. Κατόπιν έχοντας φτάσει το απόλυτο κενό (-1 bar) και αφού κάνουμε έναν έλεγχο για ανεπιθύμητες διαρροές απελευθερώνουμε τη ρητίνη να εισρεύσει από τον σωλήνα της εισόδου εντός του καλουπιού διαποτίζοντας σιγά-σιγά τα υφάσματα εωσότου η ρητίνη επεκταθεί σε όλη την επιφάνεια του καλουπιού. Η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν όλη η επιφάνεια του καλουπιού δείχνει εμφανώς εμποτισμένη. Κατόπιν περιμένουμε να γίνει ο πολυμερισμός της ρητίνης. Τέλος ξεκολλάμε όλα τα παρελκόμενα αναλώσιμα υλικά τραβώντας τα με το χέρι και το προϊόν είναι έτοιμο.