Menu
Your Cart
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 7:30 - 15:30. Πέμπτη: 7:30 - 18:30. Σάββατο: 9:30 - 13:30.

ΡΗΤΙΝΕΣ

ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΕΣ ΡΗΤΙΝΕΣ – ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΕΣ

Παχύρρευστο κολλώδες ημιδιαφανές υγρό με χαρακτηριστική οσμή στυρενίου (σε συνηθέστερες αποχρώσεις μπλε, ροζ, ημίδιαφανες κ.α.). Είναι το υλικό που χρησιμοποιείται κυρίως για τον εμποτισμό και τη σύνδεση των διαφόρων ενισχυτικών υφασμάτων μεταξύ τους (οπλισμός) σε κατασκευές ενισχυμένων πλαστικών FRP (Fiber Reinforced Plastic).

Από τις πολυεστερικές ρητίνες σε συνδυασμό με τα Fiberglass (υαλοπιλήματα) ή άλλες ενισχυτικές ίνες κατασκευάζονται προϊόντα πολύ ανθεκτικά στα καιρικά φαινόμενα, στο χρόνο, ελαφριά, αδιάβροχα, με καλό φινίρισμα, οικονομικά και με εξαιρετικές αντοχές. Τέτοια προϊόντα θα ήταν αδύνατο να κατασκευαστούν με κάποιο άλλο τρόπο.  Η εφαρμογή της πολυεστερικής ρητίνης (πολυεστέρας) γίνεται είτε μέσα σε καλούπι (π.χ. παραγωγή σκάφους) ή απευθείας επάνω σε διάφορες άλλες υφιστάμενες επιφάνειες με σκοπό την ενίσχυση τους (πλαστικοποιήσεις πλαστικών ή ξύλινων σκαφών, προεκτάσεις, υπερκατασκευές, επισκευές κ.τ.λ.).

Συγκριτικά με άλλα υλικά όπως το ξύλο, το σίδερο, το αλουμίνιο κ.α. οι κατασκευές από πολυεστερική ρητίνη έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα:

 • Πολύ υψηλές μηχανικές ιδιότητες.
 • Ελάχιστη συντήρηση ή ανάγκη προστασίας. 
 • Μεγαλύτερες αντοχές συγκριτικά με άλλα υλικά ίδιου βάρους.
 • Εξαιρετική αντοχή στην διάβρωση από χημικούς παράγοντες και επιθετικές ουσίες.
 • Υπερανθεκτικότητα στην παρατεταμένη υγρασία και τους οσμωτικούς παράγοντες.

Επίσης, η εύκολη και γρήγορη διαδικασία χρήσης του υλικού καθώς και η μεταφορά και αποθήκευση του, το καθιστούν προτιμητέο έναντι πάρα πολλών άλλων πρώτων υλών.

Με τις πολυεστερικές ρητίνες κατασκευάζουμε, ενισχύουμε και διαμορφώνουμε προϊόντα χωρίς να χρειαζόμαστε πολύπλοκα εργαλεία, ειδικούς χώρους ή εξειδικευμένο προσωπικό.Η εκμάθηση της χρήσης τους είναι απλή και ευχάριστη.

Υπάρχουν πολυεστερικές ρητίνες για κάθε κατασκευή, ανάλογα με τις απαιτήσεις και ανάλογα με την χρήση για την ποια προορίζεται το τελικό προϊόν. Έτσι λοιπόν οι ρητίνες επιλέγονται κυρίως με βάση την μέθοδο παραγωγής, τις μηχανικές και χημικές τους ιδιότητες και την χρήση για την οποία το παραγόμενο προϊόν προορίζεται.

Οι βασικότερες κατηγορίες ρητινών είναι οι: ορθοφθαλικές, ισοφθαλικές και βινιλικές. Οι ορθοφθαλικές ρητίνες είναι οι πιο ευρέως διαδεδομένες και οι πιο κινήσιμες κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους τους συγκριτικά με τις υπόλοιπες ρητίνες και της ιδανικής σχέσης ποιότητας/τιμής.


ΠΟΛΥΜΕΡΙΣΜΟΣ: Είναι η διαδικασία μετάβασης της ρητίνης από την αρχική υγρή μορφή της σε μια στερεοποιημένη μορφή. Η πολυεστερική ρητίνη από την υγρή μορφή της πολυμερίζεται, πήζει και στερεοποιείται χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να επανέλθει στην αρχική της υγρή μορφή. Ο πολυμερισμός (σκλήρυνση) γίνεται από την αντίδραση του επιταχυντή με τον καταλύτη που προστίθεται μέσα στον πολυεστέρα ξεχωριστά (πρώτα ο επιταχυντής και μετά ο καταλύτης) σε συγκεκριμένες αναλογίες προκαλώντας χημική αντίδραση η οποία με τη σειρά της παράγει θερμότητα. Είναι αντίδραση εξώθερμη, μονόδρομη, αρχίζει αμέσως με την προσθήκη αντιδρώντων (καταλύτη, επιταχυντή) και δεν μπορεί να διακοπεί. Αυτό που καθορίζει το σωστό αποτέλεσμα του πολυμερισμού είναι η σχέση (αναλογία) καταλύτη-επιταχυντή μέσα στην ρητίνη. Από αυτήν την σχέση εξαρτάται η σωστή σκλήρυνση της ρητίνης, η καλή μηχανική και χημική της αντοχή και η στεγανότητα της. Η σχέση καταλύτη/επιταχυντή μπορεί ελαφρώς να αυξομειωθεί ώστε να έχουμε εναλλακτικούς χρόνους χρήσης και σκλήρυνσης σύμφωνα με την απαίτηση του χρήστη. Σχεδόν πάντα ο επιταχυντής έχει προστεθεί από τον κατασκευαστή της ρητίνης κατά την παρασκευή αυτής στη σωστή αναλογία, κι έτσι όταν εμείς θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε προσθέτουμε μόνο τον καταλύτη σε αναλογία 10-20γραμμαρια ανά κιλό. Έτσι λοιπόν για την ίδια ρητίνη μπορούμε να έχουμε εναλλακτικές φόρμουλες χρήσης, αυξομειώνοντας κυρίως λοιπόν την δόση του καταλύτη και επιλεκτικά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις προσθέτοντας επιταχυντή ή επιβραδυντή.

Προσοχή: Oι φόρμουλες αυτές, δηλαδή οι αναλογίες καταλύτη-επιταχυντή-επιβραδυντή μπορούν να καθοριστούν μόνο από τον κατασκευαστή των πρώτων υλών και πρέπει να τηρούνται αυστηρά χωρίς να επιτρέπονται αυτοσχεδιασμοί. Αυτό το σημείο ξεφεύγει από την προσοχή πολλών εφαρμοστών που για λόγους χρονικής συντομίας χρησιμοποιούν υπεραυξημένες ποσότητες επιταχυντή ή καταλύτη κατά την χειμερινή κυρίως περίοδο. Έτσι μειώνεται ο προβλεπόμενος χρόνος ήπιου πολυμερισμού και συγχρόνως η βεβιασμένη σκλήρυνση σηματοδοτεί μικρότερες μακρομοριακές αλυσίδες και συνεπώς μειωμένη μηχανική αντοχή του τελικού προϊόντος. Μόνο η προβλεπόμενη ποσότητα επιταχυντή και καταλύτη εξασφαλίζει και μεγάλο μήκος μακρομοριακών αλυσίδων, άρα και αυξημένη μηχανική αντοχή. Εξίσου σημαντικό φαινόμενο το οποίο θα πρέπει να αποφεύγεται είναι η υπερβολική ελάττωση της ποσότητα του καταλύτη κατά τους θερινούς μήνες. Αυτή δεν θα πρέπει ποτέ να πέφτει κάτω των 10gr/kg καθώς σε αυτή την περίπτωση παρά την φαινομενική σκλήρυνση η οποία και πάλι θα επιτυγχάνεται το προιόν μακροπρόθεσμα θα υστερεί σε τεχνικές ιδιότητες με κίνδυνο μελλοντικής αποσύνθεσης, όσμωσης, αποκόλλησης των στρώσεων ή πολλών άλλων ανεπιθύμητων φαινομένων.

Γενική επισήμανση: Κατά την διαδικασία του πολυμερισμού της ρητίνης αναπτύσσεται θερμότητα και επακόλουθα με πολύ μικρή συρρίκνωση της μάζας της γι` αυτό και στις κατασκευές εντός καλουπιών (π.χ. σκάφη) τα αντικείμενα αποκολλούνται εύκολα.

Προσοχή: Ο πολυμερισμός της ρητίνης μπορεί να ξεκινήσει και αυτόματα χωρίς καταλύτη όταν η θερμοκρασία ανεβεί αρκετά στη μάζα της (π.χ. πάνω από 60°C). Γι` αυτό και πρέπει να την αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος 10-25°C μακριά από ηλιακή ακτινοβολία και χώρους όπου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες όπως: μηχανοστάσια, εστίες θερμότητας κ.τ.λ.

Όλες οι κατηγορίες των πολυεστερικών ρητινών διακρίνονται αρχικά σε προεπιταχυνόμενους και μη προεπιταχυνόμενους.

ΠΡΟΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΕΣ ΡΗΤΙΝΕΣ (ProAccelerated): Eίναι οι ρητίνες που περιέχουν τον επιταχυντή από την παραγωγή τους. Οι επιταχυντές στην πλειοψηφία τους είναι διαλύματα κοβαλτίου συνήθως 6%.Στις προεπιταχυνόμενες πολυεστερικές ρητίνες ο χρήστης πρέπει να προσθέτει μόνο καταλύτη (συγκεκριμένης δραστικότητας) στην αναλογία που προτείνει ο κατασκευαστής της ρητίνης. Συνήθως αυτή η αναλογία είναι 1%-2% κατά βάρος. Οι προεπιταχυνόμενες ρητίνες αποτελούν την πλειοψηφία των πολυεστερικών ρητινών.

ΜΗ ΠΡΟΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΕΣ ΡΗΤΙΝΕΣ: Είναι οι ρητίνες που δεν περιέχουν επιταχυντή στην σύνθεση τους, αλλά αυτός προστίθεται από τον χρήστη. Οι πολυεστερικές αυτές ρητίνες είναι περιορισμένης έκτασης και αφορούν ειδικούς τομείς παραγωγής, (κυρίως χύτευσης). Σε αυτούς τους τύπους των ρητινών, οι αναλογίες του καταλύτη και επιταχυντή καθώς και η δραστικότητα τους, καθορίζεται από τον κατασκευαστή των ρητινών και θα πρέπει να τηρείται με ακρίβεια από τον τελικό χρήστη. Ειδικά αν μέσα στην ρητίνη προστίθενται και αδρανή (fillers) τα οποία επηρεάζουν την διαδικασία σκλήρυνσης του προϊόντος. Στις μη προεπιταχυνόμενες ρητίνες οι αναλογίες είναι : Eπιταχυντής NL51P: 0,3-0,4% κατά βάρος. Καταλύτης: 1%- 2% κατά βάρος.

Προσοχή: Απαγορεύεται αυστηρά η απευθείας ανάμιξη καταλύτη και επιταχυντή γιατί έχει σαν αποτέλεσμα φωτιά και έκρηξη. Τα δύο αυτά συστατικά πρέπει να προστίθενται με την ακόλουθη σειρά: Πρώτα ο επιταχυντής και καλό ανακάτεμα μέσα στη ρητίνη και μετά ο καταλύτης ο οποίος επίσης πρέπει να ανακατευτεί καλά.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ: Όπως αναφέραμε και παραπάνω για να πολυμεριστεί (σκληρύνει ) η ρητίνη είναι απαραίτητη η προσθήκη επιταχυντή και καταλύτη οι οποίοι δρουν ως ακολούθως: Ο επιταχυντής δραστηριοποιεί τον καταλύτη, ο οποίος ενεργοποιεί την αντίδραση και βοηθά να συνδεθούν τα μόρια της ρητίνης δημιουργώντας δεσμούς ανάμεσα στα μονομερή, ή σχηματίζοντας γέφυρες ανάμεσα στις αλυσίδες μακρομορίων. Το μήκος και η μορφή των αλυσίδων καθορίζουν τις μηχανικές ιδιότητες του υλικού. Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος των αλυσίδων και όσο περισσότερες οι διακλαδώσεις, τόσο καλύτερη είναι γενικά η πολυεστερική ρητίνη.

ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ (GEL TIME): Eίναι ο διαθέσιμος χρόνος μετά την προσθήκη του καταλύτη για να χρησιμοποιηθεί το μείγμα της ρητίνης πριν αρχίσει να τζελάρει και πρακτικά είναι δυσκολοδούλευτο. Ο χρόνος αυτός κυμαίνεται από 10-45 λεπτά και διαφοροποιείται ανάλογα με την σχέση καταλύτη – επιταχυντή ή και επιβραδυντή καθώς και την θερμοκρασία περιβάλλοντος.

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ (CURE TIME): Είναι ο χρόνος που χρειάζεται ώστε να πολυμεριστεί (στερεοποιηθεί) το υλικό κατόπιν της προσθήκης του καταλύτη. Ο χρόνος αυτός κυμαίνεται από 2-4 ώρες υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες περιβάλλοντος είναι σε φυσιολογικά πλαίσια: θερμοκρασία 18-24oC και υγρασία κάτω του 60%. Ωστόσο, η πλήρης σκλήρυνση του υλικού ολοκληρώνεται χημικά μετά από 48 ώρες έως και 7 ημέρες όπου και το τελικό προϊόν έχει αποκτήσει τις πλήρεις ιδιότητες του και είναι απολύτως έτοιμο προς χρήση.

ΘΙΞΟΤΡΟΠΙΑ: Η ιδιότητα της πολυεστερικής ρητίνης να μην στραγγίζει (σουρώνει) από τα ενισχυτικά υαλοϋφάσματα κυρίως όταν εφαρμόζεται σε κάθετες ή κατακόρυφες επιφάνειες. Πρακτικά αυτή η ιδιότητα είναι σπουδαία κυρίως όταν η χρήση της ρητίνης πραγματοποιείται με την χειροποίητη μέθοδο παραγωγής (hand lay up). Σε ειδικές περιπτώσεις η θιξιοτροπία της ρητίνης μπορεί να αυξηθεί με προσθήκη Aerosil.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΩΝ ΡΗΤΙΝΩΝ

Ορθοφθαλικές: Γενικών εφαρμογών. Πολύ διαδεδομένες ρητίνες λόγω των αρκετά καλών τους ιδιοτήτων, της ευκολίας χρήσης τους και του σχετικά χαμηλού κόστους τους. Καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο εφαρμογών με κυριότερο την κατασκευή μικρών και μεγάλων σκαφών. Επιπλέον χρησιμοποιούνται σε πολλές άλλες βιομηχανικές εφαρμογές, συστήματα στέγασης, σωληνώσεις, τμήματα αυτοκίνητων και δίκυκλων, κουβούκλια, και πάσης φύσεως πολυεστερικές κατασκευές και τομείς μετασκευών και επισκευών. Τύποι: GP2000, G102

Οικολογικές: Δεν μυρίζουν τόσο, καθώς περιέχουν περιορισμένη ποσότητα και έκλυση στυρενίου. Φιλικές στο περιβάλλον και τον χρήστη. Ιδανικές όπου η εφαρμογή του υλικού γίνεται σε σχετικά κλειστό χώρο με περιορισμένη εξαέρωση. Επιπλέον έχουν ταχύτερο χρόνο στεγνώματος (cure time), δεν παραμένουν κολλώδεις κατόπιν σκλήρυνσης ενώ συγχρόνως τρίβονται συντομότερα και ευκολότερα, γεγονός που τις καθιστά πιο παραγωγικές. Οι οικολογικοί πολυεστέρες επιλέγονται σε πληθώρα πολυεστερικών προϊόντων καθώς και σε ποικίλες άλλες πλαστικοποιήσεις, τοπικές ενισχύσεις και ανακατασκευές. Επισήμανση: συστήνεται ωστόσο να αποφεύγονται σε μεγάλες κατασκευές πολλαπλών στρώσεων εντός καλουπιού (όπως π.χ. γάστρες σκαφών) καθώς εάν μεσολαβήσει χρονικό διάστημα άνω των 12 ωρών μεταξύ στρώσεων (το οποίο είναι πολύ σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις) τότε καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί ένα σκληρό φιλμ στην προηγούμενη στρώση ίσως προκληθεί μεταγενέστερη αποκόλληση μεταξύ της επόμενης στρώσης. Τύπος: 446ΜPALV

Ισοφθαλικές: Έχουν αυξημένες μηχανικές αντοχές, άριστη πρόσφυση στις περισσότερες επιφάνειες, εξαιρετική σύνδεση των ενισχυτικών υφασμάτων μεταξύ τους και πολύ καλή χημική συμπεριφορά. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στην υγρασία και στο φαινόμενο της όσμωσης. Οι ιδιότητες αυτές τις καθιστούν ιδανικές σε κατασκευές που προορίζονται για απαιτητικότερες χρήσεις και ακόμα πιο υψηλές επιδόσεις στους περισσότερους τομείς συγκριτικά με τις ορθοφθαλικές. Εφαρμογές: κατασκευή μικρών και μεγάλων σκαφών, καλουπιών, πολυεστερικών εξαρτημάτων, δεξαμενών, καθώς και κάθε είδους πλαστικοποιήσεις και επισκευές. Τύποι: 491PA, K530ΤΕ

Βινιλικές: Έχουν εξαιρετικές μηχανικές και συγκολλητικές ιδιότητες, υψηλότατη αντοχή σε χημικά και οξέα, μέγιστες στεγανοποιητικές ιδιότητες και κορυφαία αντοχή στην όσμωση. Συνδυάζονται άψογα με όλα τα υαλοϋφάσματα και υλικά σάντουιτς (Coremat, PVC Foam κ.α.) ενώ ενδείκνυνται και για κατασκευές με υφάσματα Carbon και Kelvar. Οι Βινιλεστέρες προορίζονται κυρίως για κατασκευές υψηλών απαιτήσεων όπως: ταχύπλοα σκάφη και γάστρες υψηλών προδιαγραφών, ιστιοφόρα, απαιτητικές επισκευές και πλαστικοποιήσεις, υπερκατασκευές, εξαρτήματα αυτοκινήτων και δικύκλων, κανό, ιστιοσανίδες και πολλές άλλες εξειδικευμένες σύνθετες κατασκευές. Μια κύρια επίσης εφαρμογή του βινιλεστέρα είναι στον εμποτισμό της πρώτης τουλάχιστον στρώσης του Mat απευθείας μετά το Gel Coat κατά την παραγωγή γάστρας σκάφους μέσα από καλούπι. Με την συγκεκριμένη εφαρμογή έχουμε μακροπρόθεσμη προστασία από την όσμωση και ακόμα πιο στιλπνή τελική εμφάνιση του Gel Coat. Τύποι: 679PA, 676/1TP, AME6000

Οξύμαχες: Eιδικά φορμουλαρισμένες ρητίνες βινιλικής βάσης με μεγάλη αντοχή στα περισσότερα οξέα και ισχυρά χημικά. Ενδείκνυνται για κατασκευή δεξαμενών, σωληνώσεων, βυτίων μεταφοράς και αποθήκευσης καυσίμων, οξέων και τοξικών αποβλήτων. Συγχρόνως έχουν άριστες μηχανικές ιδιότητες και υψηλή αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες. Επιλέγονται σε ποικίλες επίσης ναυτιλιακές και βιομηχανικές κατασκευές υψηλών απαιτήσεων. Τύπος: 676/1TP

Καυσίμων & Υψηλών θερμοκρασιών: Ειδικός τύπος ρητίνης με ειδικές προδιαγραφές αυξημένης αντοχής στα καύσιμα καθώς και σε υψηλές θερμοκρασίες (έως 180°C). Μεταξύ όλων των ρητινών, αυτή είναι η καταλληλότερη για αντοχή στην βενζίνη και γενικά στα πετρελαιοειδή. Συγχρόνως έχει υψηλότατες μηχανικές ιδιότητες εφάμιλλες των βινιλεστέρων. Εφαρμογές: ρεζερβουάρ καυσίμων, χώροι μηχανοστασίων, εξατμίσεις σκαφών, κατασκευή καλουπιών κ.α. Τύπος: 199

Καλουπιών: Πολυεστερική ρητίνη με τον χαμηλότερο συντελεστή συρρίκνωσης. Προτείνεται κυρίως για κατασκευές καλουπιών ή άλλων πολυεστερικών προϊόντων ανθεκτικών στις καταπονήσεις, στις συστολές και διαστολές, στα πετσικαρίσματα και στις υψηλές θερμοκρασίες. Τύπος: 474ΡΑ

Αυτοσβενύμενες: Δεν επιτρέπουν επέκταση/συνέχιση της φωτιάς εφόσον έχει εξουδετερωθεί η αρχική εστία της. Κατάλληλες για μηχανοστάσια, εξατμίσεις, δεξαμενές, σωληνώσεις και σημεία όπου γενικώς ο κίνδυνος της φωτιάς είναι μεγάλος. Τύπος: 1355PA

Χύτευσης: Mη θιξιοτροπικές ρητίνες με χαμηλό εξώθερμο και μεγάλο εύρος πρόσμειξης με πληρωτικά. Δεν παραμορφώνονται, δεν πετσικάρουν, ενώ το παραγόμενο προϊόν διατηρεί αναλλοίωτες σχεδόν τις αρχικές του διαστάσεις χωρίς να συρρικνώνεται ακόμα και σε μεγάλες μάζες. Αναμειγνύονται με διάφορα αδρανή υλικά όπως αλάβαστρο, χαλαζίας, μαρμαρόσκονη κλπ, χρωματίζονται με τις κατάλληλες πολυεστερικές πάστες ή πολυεστερικά χρώματα και χυτεύονται σε σιλικονούχα κυρίως καλούπια, πολυεστερικά ή και μεταλλικά. Με τις ρητίνες αυτές κατασκευάζονται: τεχνητά μάρμαρα, είδη υγιεινής, κολώνες, πάγκοι κουζίνας, προϊόντα επιπλοποιίας, τραπέζια, μπιμπελό, αγαλματίδια, είδη λαϊκής τέχνης και πολλά άλλα. Τύποι: 757, Α132, 920

Διαφανείς (Υγρό γυαλί): Μη θιξιοτροπική ρητίνη με εξαιρετική ροή (χωρίς φυσαλίδα) και απόλυτη διαφάνεια (απομίμηση νερού). Χρησιμοποιείται συνήθως αυτούσια χωρίς πληρωτικά ή άλλα πρόσθετα σε εφαρμογές εγκλωβισμού αντικειμένων και παρόμοιες δημιουργίες απομίμησης γυαλιού, πάγου, νερού. Επίσης μπορεί να χυτευτεί σε διάφορα καλούπια: μεταλλικά, γυάλινα, πολυεστερικά ή σιλικονούχα με σκοπό την παραγωγή διάφανων πολυεστερικών προϊόντων (κοσμήματα, μπιμπελό, φωτιστικά, αγαλματίδια κ.α.). Σε συνδυασμό με ειδικές διαφανείς πάστες προσφέρει επίσης χρωματισμένα αντικείμενα με εξαιρετική συγχρόνως διαφάνεια και διαύγεια. Τύπος: 1973

Νερού: Ρητίνη χύτευσης η οποία επιδέχεται προσθήκη νερού έως 50% σε συνάρτηση με πληρωτικά όπως: χαλαζία, υδροξείδιο αργιλίου, fillite και λοιπά αδρανή. Οι κατασκευές με ρητίνη νερού είναι οικονομικές, ελαφρύτερες και ανθεκτικές στις παραμορφώσεις και στο σπάσιμο. Συγχρόνως τα καλούπια φθείρονται με πιο αργό ρυθμό χάρη στο χαμηλότερο εξώθερμο και την μικρότερη περιεκτικότητα σε στυρένιο. Εφαρμογές: κολώνες, πάγκοι, κορνίζες, αγαλματίδια, τεχνητοί λίθοι, αξεσουάρ επιπλοποιίας κ.α. Τύπος1381PA

Vacuum-Infusion: Ειδικοί φορμουλαρισμένοι πολυεστέρες για παραγωγή προϊόντων μέσω κλειστών καλουπιών με την τεχνική Vacuum/Infusion. Έχουν 3 σημαντικότατα χαρακτηριστικά: Χαμηλό ιξώδες (για γρήγορη και ανεμπόδιστη ροή), μακρύ Gel time (χρόνο εργασιμότητας) και χαμηλότατο εξώθερμο ώστε να ενδείκνυνται και για χοντρά laminate όπου όλες οι στρώσεις θα πρέπει να διαποτίζονται σε ένα στάδιο. Οι ρητίνες αυτές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε κατασκευές Infusion εντός καλουπιού είτε σε διάφορες επιμέρους επισκευές και ενισχύσεις OneOff όπου και εκεί μπορεί επίσης να εφαρμοστεί η μέθοδος Vacuum/Infusion. Τύποι: 701PA, 702PA, 703PA.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΤΥΠΟΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΣΚΑΦΗ: GP2000, G102, EXTRAPOL, 491PA, 679PA

ΣΚΑΦΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ: 419PA, ΑΜΕ6000, 679PA, 676/1TP

ΚΑΛΟΥΠΙΑ: 474ΡΑ, 491PA, 679PA

ΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΚΑΦΩΝ: GP2000, G102, 491PA, Κ530ΤE, 446MPALV, 679PA

ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: 199, 676/1TP

ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΟΞΕΩΝ: 199, 676/1TP

ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΑ-ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ: 1355PA,199

ΘΑΛΑΜΟΙ, ΨΥΓΕΙΑ: GP2000, G102, 446MPALV, 491PA

ΧΩΡΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: 491PA

ΠΑΝΕΛ & ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ: 446MPALV

ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΙΘΟΙ κ.α.: 757, 1973, 920, 1381PA

ΔΙΑΦΑΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ (ΥΓΡΟ ΓΥΑΛΙ): 1973

Όλες σχεδόν οι ρητίνες συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά και τεχνικές προδιαγραφές.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: Όλες οι ρητίνες διατίθενται σε αρχική συσκευασία βαρελιού (200-225kg) ή μετασυσκευασίες 24kg, 12kg, 6kg,4,5kg, 3kg, 1kg, 0,75kg.ΕΠΟΞΙΚΕΣ ΡΗΤΙΝΕΣ

Οι εποξικές ρητίνες ξεχωρίζουν για τις κορυφαίες μηχανικές ιδιότητες τους, την άριστη πρόσφυση σε όλες σχεδόν τις επιφάνειες και την υψηλή αντοχή στην υγρασία και τις οποιεσδήποτε καταπονήσεις. Χρησιμοποιούνται κυρίως για τον εμποτισμό υφασμάτων Carbon, Kevlar και Fiberglass (cloth, W.R, Biaxial). Δε συρρικνώνονται μετά τη σκλήρυνση, είναι ισχυρότερες μηχανικά και χημικά από όλες τις άλλες ρητίνες (πολυεστέρες, βινιλεστέρες). Δεν εκπέμπουν έντονη οσμή κατά την χρήση ενώ το τελικό προϊόν δεν έχει τοξικότητα.

Εφαρμογές:

 • Κατασκευή πανίσχυρων και πολύ ελαφριών προϊόντων μέσω καλουπιού.
 • Πλαστικοποιήσεις και επενδύσεις επιφανειών με Carbon, Kevlar και Glass fiber.
 • Επισκευές, προεκτάσεις και μορφοποιήσεις.
 • Κατασκευές σκαφών και αυτοκινήτων υψηλών απαιτήσεων.
 • Άκαμπτες και ελαφριές κατασκευές σάντουιτς με Pvc Foam, Honeycomp και άλλα παρόμοια υλικά.
 • Πλαστικοποίηση αντικειμένων από φελιζόλ ώστε να μην λιώνουν όπως με τον πολυεστέρα.
 • Ως ρευστή κόλλα πινέλου για λεπτές επιστρώσεις και ισχυρές συγκολλήσεις επιφανειών.
 • Ως στόκος σε πρόσμειξη με διάφορες σκόνες (fillers).
 • Αδιαβροχοποίηση επιφανειών όπως: grp, μέταλλο, ξύλο, πέτρα, τσιμέντο και αντιοσμωτική προστασία.
 • Κατασκευές δεξαμενών καυσίμων, οξέων, λοιμάτων, τροφίμων, πόσιμου νερού κ.α.
 • Διάφορα προϊόντα χύτευσης (κοσμήματα, αξεσουάρ κ.α.).

Χρήσιμες συμβουλές:

 • Αποθηκεύετε τα υλικά σε δροσερό και σκιερό μέρος μεταξύ 10 - 30°C.
 • Αποφύγετε την εφαρμογή του υλικού σε πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία (μέση θερμοκρασία εφαρμογής 10-30°C).
 • Προσέχετε πάντα για τη σωστή ανάμειξη των 2 συστατικών (ρητίνη/σκληρυντή).
 • Μη χρησιμοποιείτε τυχαίο διαλυτικό για αραίωση οποιουδήποτε εποξικού συστήματος.
 • Ο χρόνος μεταξύ διαδοχικών χεριών στα περισσότερα εποξικά συστήματα να μην ξεπερνάει τις 12 ώρες.
 • Η εποξική ρητίνη έχει άριστη πρόσφυση στον πολυεστέρα. Όχι όμως το αντίστροφο (δηλαδή στην εποξική ρητίνη δεν έχει πρόσφυση ο πολυεστέρας.
 • Πάνω σε εποξική ρητίνη δεν έχει πρόσφυση επίσης το κοινό Gel Coat παρά μόνο το ειδικού τύπου Gel Coat 252PA.


ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΙΚΕΣ ΡΗΤΙΝΕΣ

Οι πολυουρεθάνες διακρίνονται σε αρκετούς διαφορετικούς τύπους:

 • Διογκούμενες πολυουρεθάνες χαμηλής πυκνότητας για πλήρωση κενών, θερμομόνωση, άνωση και γενικώς ελαφριά κατασκευάσματα μεγάλων όγκων.
 • Διογκούμενες πολυουρεθάνες μεγάλης πυκνότητας για στεγανότητα, άνωση και μέγιστες μηχανικές ιδιότητες.
 • Πολυουρεθάνες χωρίς διόγκωση για χύτευση σε καλούπια, κατάλληλες για δημιουργία σκληρών και πολύ ανθεκτικών προϊόντων όπως: αγάλματα, τεχνητούς λίθους κλπ.
 • Σπογγώδεις (σφουγγαροειδείς) πολυουρεθάνες μικρής διόγκωσης χαμηλού βάρους για αφρώδη κατασκευάσματα όπως καθίσματα, υποστρώματα κ.α.

Γενικά χαρακτηριστικά:

 • Γρήγορος κύκλος εργασιών χάρη στην ταχύτατη αντίδραση των 2 συστατικών και την σχεδόν άμεση σκλήρυνση.
 • Ελαφρύτατες κατασκευές με τα διογκούμενα συστήματα.
 • Υπερανθεκτικές κατασκευής, άθραυστες, σκληρές ή ελαστικότερες ανάλογα την περίπτωση.
 • Ευκολία χρήσης από ερασιτέχνες ή επαγγελματίες χωρίς ανάγκη ειδικού εξοπλισμού ή μηχανημάτων.


Μάρκα: SCOTT BADER Κωδικός: POLY-6761TPK1
Βινυλεστερική Ρητίνη (epoxy bisphenol A) προεπιταχυνόμενη, θιξοτροπική.
14,50€ Χωρίς ΦΠΑ:11,69€
Μάρκα: SCOTT BADER Κωδικός: POLY-GP2000K0
Ορθοφθαλικός Πολυεστέρας (θιξοτροπικός, προεπιταχυνόμενος) ναυτιλιακών και γενικών εφαρμογών.
8,80€ Χωρίς ΦΠΑ:7,10€
Μάρκα: SCOTT BADER Κωδικός: POLY-446MPAK1
Οικολογικός Πολυεστέρας, χαμηλής οσμής (θιξοτροπικός, προεπιταχυνόμενος).
12,00€ Χωρίς ΦΠΑ:9,68€
 ΙΣΟΦΘΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑΣ INFUSION 701PA
Μη διαθέσιμο
Μάρκα: SCOTT BADER Κωδικός: POLY-701PAX
Ισοφθαλική Ρητίνη (προεπιταχυνόμενη) για κατασκευές Infusion.
11,20€ Χωρίς ΦΠΑ:9,03€
Μάρκα: SCOTT BADER Κωδικός: POLY-0491PAK1
Ισοφθαλικός Πολυεστέρας (προεπιταχυνόμενος, θιξοτροπικός) - Υψηλών Προδιαγραφών.
10,50€ Χωρίς ΦΠΑ:8,47€
ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑΣ FS-1973
Μη διαθέσιμο
Μάρκα: INEOS Κωδικός: POLY-FS1973K1
Διαφανής πολυεστέρας χύτευσης (προεπιταχυνόμενος).
11,50€ Χωρίς ΦΠΑ:9,27€
Μάρκα: SCOTT BADER Κωδικός: POLY-0474PA
Ρητίνη (προεπιταχυνόμενη, θιξοτροπική) - Μηδενικής Συρρίκνωσης & Υψηλών Θερμικών Αντοχών.
14,00€ Χωρίς ΦΠΑ:11,29€
Κωδικός: BAYD-BAYDLK2
Διογκούμενο Πολυουρεθανικό Σύστημα, μεγάλης διόγκωσης και χαμηλού βάρους.
26,00€ Χωρίς ΦΠΑ:20,97€
Κωδικός: PIGM-00337
Χρωστικές Πάστες για πολυεστέρες & Gel Coat.
44,00€ Χωρίς ΦΠΑ:35,48€
Μάρκα: GURIT Κωδικός: GURI-30RHFA1
Εποξική Ρητίνη εμποτισμού & πλαστικοποίησης - υψηλών τεχνικών προδιαγραφών.
46,00€ Χωρίς ΦΠΑ:37,10€
Μάρκα: SCOTT BADER Κωδικός: POLY-0679PAK1
Βινυλεστέρας DCPD (προεπιταχυνόμενος, θιξοτροπικός) - Υψηλών προδιαγραφών.
17,00€ Χωρίς ΦΠΑ:13,71€
Μάρκα: SCOTT BADER Κωδικός: POLY-A132UV
Ημιδιάφανος, Ορθοφθαλικός Πολυεστέρας Χύτευσης (χωρίς επιταχυντή).
8,80€ Χωρίς ΦΠΑ:7,10€
Κωδικός: BAYD-BAYDHK2
Διογκούμενο Σύστημα Πολυουρεθάνης, μικρής διόγκωσης για στιβαρές κατασκευές με υψηλές μηχανικές ιδιότητες.
28,00€ Χωρίς ΦΠΑ:22,58€
Κωδικός: ALPH-PIGM03
Χρωστικές Πάστες για εποξικά υλικά.
22,00€ Χωρίς ΦΠΑ:17,74€
DCPD ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑΣ INFUSION 703PA
Μη διαθέσιμο
Μάρκα: SCOTT BADER Κωδικός: POLY-703PAF
Ρητίνη (προεπιταχυνόμενη) βάσης DCPD για κατασκευές Infusion.
0,00€ Χωρίς ΦΠΑ:0,00€
Μάρκα: GURIT Κωδικός: GURI-31RHFA1
Εποξική Ρητίνη για πλαστικοποιήσεις υψηλών προδιαγραφών.
44,00€ Χωρίς ΦΠΑ:35,48€
Μάρκα: SCOTT BADER Κωδικός: POLY-0199K1
Ισοφθαλική Ρητίνη Ανώτατων Χημικών & Θερμοηλεκτρικών ιδιοτήτων.
16,00€ Χωρίς ΦΠΑ:12,90€
Κωδικός: EASY-00017
Χρωστικές Πάστες για πολυουρεθανικές ρητίνες.
42,00€ Χωρίς ΦΠΑ:33,87€
Μάρκα: GURIT Κωδικός: GURI-36RHST1
Εποξική Ρητίνη υψηλών προδιαγραφών - για προηγμένες κατασκευές.
56,00€ Χωρίς ΦΠΑ:45,16€
Μάρκα: SCOTT BADER Κωδικός: POLY-067903
Βινυλεστερική Ρητίνη DCPD (προεπιταχυνόμενη) για κατασκευές Infusion.
16,50€ Χωρίς ΦΠΑ:13,31€
ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑΣ ΧΥΤΕΥΣΗΣ 1381PA
Μη διαθέσιμο
Μάρκα: SCOTT BADER Κωδικός: POLY-1381PA
Ισοφθαλικός (προεπιταχυνόμενος) Πολυεστέρας Χύτευσης, ειδικής φόρμουλας για πρόσμειξη με νερό και πληρωτικά.
15,00€ Χωρίς ΦΠΑ:12,10€
Κωδικός: EASY-00016
Χρωστικές Διαφάνειας.
43,00€ Χωρίς ΦΠΑ:34,68€
Κωδικός: EPOX-ES3500
Εποξική Ρητίνη γενικών εφαρμογών (εμποτισμού & πλαστικοποίησης).
34,00€ Χωρίς ΦΠΑ:27,42€
Κωδικός: EASY-00005
Πολυουρεθανική Ρητίνη Χύτευσης - υψηλής σκληρότητας (μη-ελαστική).
42,00€ Χωρίς ΦΠΑ:33,87€
Κωδικός: EASY-00020
Χρωστική Μεταλλιζέ - Μπλε Ηλεκτρίκ.
27,00€ Χωρίς ΦΠΑ:21,77€
Μάρκα: GURIT Κωδικός: GURI-115RH1
Εποξικό Σύστημα υψηλής διαύγειας, λάμψης και προστασίας.
59,00€ Χωρίς ΦΠΑ:47,58€
Κωδικός: EASY-00007
Ελαστική Πολυουρεθανική Ρητίνη Χύτευσης.
48,00€ Χωρίς ΦΠΑ:38,71€
ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΙΚΗ ΡΗΤΙΝΗ PX90
Μη διαθέσιμο
Κωδικός: EASY-00009
Ημιεύκαμπτη Πολυουρεθανική Ρητίνη Χύτευσης.
48,00€ Χωρίς ΦΠΑ:38,71€
Μάρκα: GURIT Κωδικός: GURI-37RHSL4
Εποξική Ρητίνη για κατασκευές Infusion.
133,00€ Χωρίς ΦΠΑ:107,26€
Κωδικός: EASY-00011
Διαφανής Πολυουρεθανική Ρητίνη Χύτευσης (υγρό γυαλί).
208,00€ Χωρίς ΦΠΑ:167,74€
Κωδικός: EASY-00002
Μαύρο Εποξικό Υπόστρωμα.
59,00€ Χωρίς ΦΠΑ:47,58€
Κωδικός: EASY-00001
Εποξική Ρητίνη Υψηλών Θερμοκρασιών.
59,00€ Χωρίς ΦΠΑ:47,58€
Κωδικός: EASY-00003
Διάφανη Εποξική Ρητίνη χύτευσης.
45,00€ Χωρίς ΦΠΑ:36,29€
Εμφάνιση 1 έως 33 από 33 (1 Σελ.)